El significat dels colors

Ei! Estem encantats que hagis arribat al nostre bloc de colors. Nosaltres et mostrarem el significat dels colors, perquè els colors són la nostra passió?. Ja t'avancem que no només trobaràs dit simbolisme aquí, hi ha moltíssim més que veure, però anem al que t'interessa i si t'agrada segueix buscant a la pàgina totes les curiositats sobre els colors que et portem. Vols saber que signifiquen els colors o quin és el significat dels colors? ¡Som-hi!Per descomptat, no ens quedem aquí, veuràs que dins de cada un dels colors que nosaltres considerem més importants (just els que acabes de veure), trobaràs moltíssimes varietats o tonalitats més, perquè els colors són infinits i el significat que els donem també . I això ens encanta! Així podreu aprendre de nosaltres però també nosaltres de tu.Però de manera general direm que els significats dels colors vénen donats en un 90% amb la seva relació amb la naturalesa i elements que tenen aquests colors. Si a això li unim la tradició oral i determinats fets històrics tindrem pràcticament definit el significat de cada color. Tot i així hi ha contextos culturals o fins religiosos que els influeixen de manera notable. També el context és part fonamental en l'efecte que un color causa en nosaltres.
Això fa que el significat dels colors sigui influït només puntualment per fets aïllats. Només els significats dels colors en els quals es basen les modes (de el disseny les robes) si que canvien de manera cíclica, posant-i passant de moda constantment. Per exemple un color pot caure en gràcia una temporada i a la següent semblar antic. Però no cal alarmar-se, el mateix color tornarà a ser «trendy» en uns pocs anys.

És important per als professionals de moltes professions el conèixer el significat i efecte que tenen els colors en les persones. Molts d'aquests efectes són comuns independentment de la branca a la qual ens dediquem. Si et dediques a l'art, a el disseny gràfic o industrial, ets arquitecte d'interiors, dissenyes roba o ets professional de l'màrqueting, has de conèixer el significat dels colors (també conegut com simbolisme o psicologia dels colors).
El significat dels colors és una cosa que sempre ve donat per una sèrie de factors molt diferents entre si:

L'evolució històrica que ha donat des de temps immemorials a un color unes o altres propietats, efectes o significats. A això se li denomina significat cultural. Però dit significat del color no és immutable: pot variar lleugerament al llarg del pas de el temps i dels contactes que tenen diferents cultures entre si que els fa adequar els seus propis significats o adquirir el significat que donen els altres als colors al seu propi patrimoni popular.
L'efecte subjectiu que els colors tenen en nosaltres. Aquest efecte és completament personal però s'ha observat que en grups humans dins el mateix context cultural tendeixen a coincidir (tot i que no té perquè coincidir el significat que li donen als colors uns o altres grups, de fet poden ser completament antagònics). Això és un fet molt curiós el perquè uns grups culturals donen un significat i altres just l'oposat.
El seu àmbit cultural: no en totes les cultures tenen el mateix significat els colors. Cada cultura aporta a cada color significats propis.

El donar-li un significat als colors és un comportament de les persones, ja que no s'ha apreciat que els animals tinguin fílies o fòbies respecte a les varietats cromàtiques dels colors, més enllà de les purament reproductives (colors vius en els exemplars més sans que fan que aquests espècimens tinguin més èxit reproductiu).

Per contra a nosaltres, els humans, els colors ens evoquen tranquil·litat, pau o calma. Però també passió, ira o desconsol. Per què? Hi ha alguna cosa de fisiologia en això però també de tradició i costum. Els colors ens afecten emocionalment però també ens ajuden a sortir de moments dolents amb els efectes que causen en nosaltres.
Una bona elecció en els colors amb els quals pintem la nostra llar tindrà un efecte positiu, però si els triem malament ... Pot ser que a la llarga la nostra salut mental es ressenti i ens sentim febles, tristos o deprimits. Fins i tot hi ha qui defensa que hi ha colors que fomenten el suïcidi. Així que és importantíssim conèixer el significat dels colors per permetre'ns controlar els seus efectes de manera racional!

Igualment pel que fa a la nostra roba pot donar una impressió o una altra als altres. Què qual és la seva aplicació? Triar un color correcte amb el que volem expressar és una cosa bàsica en una entrevista de treball o en una cita romàntica. Voldries aparèixer en una entrevista de treball i donar una sensació de ser una persona altiva o arrogant? O semblar-li a la teva parella una persona infantil o sense energia? Doncs per això mateix els colors i el seu significat fan vital el utilitzar-los de manera intel·ligent en la nostra vida diària.

Significat dels colors

			

Una resposta a “El significat dels colors”

  1. Hola! Això és un comentari.
    Els lectors del teu blog podran deixar comentaris a les teves entrades que publiquis. D’aquesta manera obtindràs un “feedback” del que opinen els teus lectors. Per veure o eliminar els comentaris publicats pots fer clic a la icona representada amb una bafarada de la barra superior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *