COM PLANIFICAR UN ESTIU SENSE CONFLICTES

Encara que et sembli gairebé impossible, la majoria de conflictes desagradables que tenim poden prevenir-se, només fa falta treballar en això un temps i començar amb una bona base. No et passa que intentes no tenir conflictes amb els teus fills però contínuament caus en el mateix? No tens la sensació de que moltes d’aquestes situacions es tornen més difícils de gestionar amb el temps? Creus que ho has provat tot però quan reflexiones t’adones que fas exactament el mateix però d’una altra forma?

Amb una bona planificació podràs reduir gran quantitat de conflictes i tenir un estiu tranquil per a poder gaudir de la família al complet. Per a mi l’estiu, just quan acaben l’escola, és l’època perfecta per a fer balanç, baixar el ritme de les exigències (rutines molt marcades, horaris per a anar a dormir, dutxa-sopa-conte a tot córrer…) i revisar quines situacions són insostenibles i com millorar-les.

Amb la planificació d’avui espero puguis arribar a setembre amb uns objectius a complir molt clars i mig camí recorregut en quant a assaig-error amb les estratègies provades, si canvies tot el que no us fa sentir bé i feliços en família, us ajudarà a créixer i evolucionar.

Pensa una cosa: si vols veure resultats diferents has de fer les coses de forma diferent; repetint patrons que saps que NO funcionen, només farà que et frustris i la situació empitjori amb els anys.

T’ajudaré a trobar la fórmula que et vagi bé per a tu i la teva família i planificar amb èxit l’estiu amb els teus fills i parella.

Abans m’agradaria que llegeixis un parell d’articles que vaig escriure a la web en castellà a nivell internacional, on explica el que NO s’ha de fer si vols que funcioni el que planificaràs, ja que hi ha conductes dels adults que, lluny de millorar la relació amb els nens més aviat l’empitjoren.

Gestionamos mal las emociones de los niños
Las 5 claves para criar en armonía
Cómo cambiar las conductas indeseadas de los niños
El niño obediente, la víctima perfecta
Enseñando con el premio-castigo
Lo que nunca les digo a mis hijos

Per a planificar l’estiu en quant a la gestió de conflictes primer has de contestar diverses preguntes que t’encaminaran als teus objectius, t’adjunto una plantilla imprimible perquè puguis escriure directament allí el que ve a continuació:

  • Què vols canviar i per què? No es tracta d’intentar canviar la personalitat o el caràcter dels nostres fills, si no les situacions que ens provoquen conflicte – que deixi la motxilla en el passadís, que cridi, que pegui, que salti en el sofà, que trenqui coses, que tingui rebequeries en públic…pots demanar el que desitgis però amb la reflexió de pensar si aquest comportament pot ser canviat, per exemple, podem desitjar que no tingui rebequeries quan aneu a un centre comercial -cosa impossible perquè és vital que les visqui- però podríem evitar passar pel passadís de les joguines la pròxima vegada.
  • Què has provat? Quines accions, estratègies, etc. has provat per a canviar les situacions que provoquen malestar.
  • Què ha funcionat i perquè creus que ha funcionat? De totes aquestes estratègies pregunta’t quins han funcionat i sobretot: si les que han funcionat no han suposat una situació d’estrès, és a dir, pot ser que et funcioni pegar un crit (pegar, amenaçar, etc.) perquè facin el que vols, però això és saludable per a tots dos?
  • Què no ha funcionat i sobretot per què creus que no ha funcionat? Fes una llista de totes les estratègies que has utilitzat que et dóna la sensació de que no han anat bé per a gestionar o reduir els conflictes i per què et fa pensar que no han funcionat.
  • Quines noves estratègies saludables, on tots sortim guanyant, puc utilitzar? I a partir d’aquí buscar recursos -si no acabes de trobar-los, jo puc ajudar-te- i anar provant-los per a descartar el que millor us convé o no.

Marca’t objectius assumibles a curt termini, pensa que la gran part de l’èxit depèn dels adults, no dels nens, i has de ser tu qui posi major part del seu temps i dedicació, els nens canviaran pràcticament sols. Per exemple pots demanar-te:

Deixar de cridar per a demanar les coses. Pensa en com et dirigeixes als teus fills quan la paciència comença a minvar, si crides a la tercera vegada que repeteixes el missatge o per contra optes per fer-lo a la primera per a aconseguir el teu objectiu. I cada vegada que tinguis la necessitat de cridar, para’t un moment a pensar: Funciona realment? Aconsegueixo el que vull de debò i a llarg termini? Com em fa sentir la meva forma d’actuar així, em sento bé, em sento orgullosa/o d’aquesta conducta?

No et marquis més de 5 objectius en un mes, serà molt difícil de dur a terme i la frustració creixerà.

Quan ens adonem com a pares que a casa la convivència ens proporciona més malestar que felicitat és hora de preguntar-se què estem fent per continuar perpetuant aquesta situació i unes de les reflexions més importants que has de fer-te és que els nens no són els responsables d’aquests canvis, ja que la seva capacitat de resolució és limitada i no tenen les eines ni els recursos per a dur a terme segons quines accions. Som els adults els responsables de la cura i salut mental dels nens, no hi ha més.

Quan tinguem els nostres objectius assumibles ve la part més important però alhora la més complicada, que ens donarà molt bons resultats: Què farem per a complir els nostres objectius?

Agafa cada uns dels objectius que t’has proposat aconseguir i apunta que penses fer per a arribar a ells, quines estratègies, quines gestions, quines conductes o accions faran que els aconsegueixis, sempre pensant en el benestar de tota la família.

Si et satura el tema o et veus perdut/a en això, jo puc ajudar-te a trobar molts recursos per a cada situació en la qual et trobis. No dubtis a preguntar-me!

Mo Queralt

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *