Cinquè intercanvi Tolosa – Lleida (curs 2018/19)

Els passats dies 27, 28 i 29 de maig la Universitat de Lleida va rebre la visita de professors i estudiants de filologia occitana de la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés, en el marc dels convenis i intercanvis que mantenen regularment aquests dos centres d’ensenyament superior. Per cinquè any consecutiu, professors de la Universitat de Tolosa van impartir diverses sessions a Lleida adreçades tant als estudiants de Filologia catalana i estudis occitans de la nostra universitat com als mateixos estudiants tolosans que es desplaçaren fins a Lleida. Aquestes conferències es van complementar d’altres activitats culturals o de lleure que ja són tradicionals en aquests intercanvis : visites a llocs emblemàtics de la ciutat de Lleida (en aquest cas, el palau de la Paeria), tertúlies de temàtica occitana o activitats gastronòmiques destinades a fer conèixer als visitants occitans elements culturals de Ponent i de Catalunya.

 

Fins a quatre sessions acadèmiques van tenir lloc durant aquests intensos dies que s’acosten, que enguany van tenir un especial pes literari. Després de la benvinguda inicial per part del director del departament de Filologia Catalana i Comunicació, Jacme Gourc, professor de literatura medieval a la Universitat de Tolosa (que va ser introduït per la medievalista lleidatana Isabel Grifoll), va abordar la qüestió dels trobadors a la ciutat i comtat de Tolosa. Joèla Ginestet, professora de literatura moderna i contemporània que recentment ha arribat a la fi de la seua carrera docent a la mateixa universitat, introduïda per Jordi Suïls, va ocupar-se d’una de les figures més destacades de la literatura occitana del segle XX, Joan Bodon. També en aquest període històric es va centrar l’aportació de Cécile Noilhan, presentada per Ramon Sistac, sobre els pseudònims en la literatura occitana de la Segona Guerra mundial. La darrera de les conferències, a càrrec de Marine Mazars, introduïda per Albert Turull, va tractar d’una forma especial de literatura: els textos visionaris. No oblidem, per altra banda, que els estudiants i professors occitans i catalans van tenir la possibilitat de comentar la situació actual del reconeixement de l’occità a Catalunya amb Xavier Moral, responsable de la llengua occitana a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, en el decurs d’un tradicional dinar de germanor que va tenir lloc a l’Horta de Lleida i que va servir per fer conèixer als convidats occitans plats tradicionals de la gastronomia ponentina.

 

Aquesta nova tongada d’activitats a la nostra universitat va arriba després que estudiants i professors de la Universitat de Lleida participessin en la Setmana Occitana que va tenir lloc al campus del Miralh de Tolosa del 8 a l’11 d’abril d’aquest mateix 2019, en el qual es van succeir conferències, concerts, exposicions o projeccions cinematogràfiques, entre altres activitats (cliqueu aquí per obtenir-ne més informació: Setmana Occitana 2019). En aquest cas, estudiants de Filologia Catalana i Estudis Occitans de la Universitat de Lleida ja van ser acollits per estudiants tolosans a la ciutat mondina. Ara era el torn que els catalans acullin els occitans.

Podeu trobar més imatges i informacions sobre aquest intercanvi occitanocatalà tant a la pàgina web o l’Instagram de la Facultat de Lletres com en la pàgina de Facebook de l’occità a la Universitat de Tolosa, en els enllaços següents:

http://www.lletres.udl.cat/ca/noticies/Professors-i-alumnes-de-la-Universitat-de-Tolosa-visiten-la-Universitat-de-Lleida-per-cinque-any-consecutiu/

https://www.facebook.com/occitanUT2J/photos/a.574877889287017/2218221238285999/?type=3

https://www.facebook.com/watch/?v=844379799271257

https://www.instagram.com/p/BySGwYdoXRG/?utm_source=ig_embed

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *