Conferència del professor Joan Jiménez Salcedo

El passat dilluns 11 de març va tenir lloc a la Universitat de Lleida una conferència del professor Joan Jiménez Salcedo, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Arran de la seua estada de recerca a la nostra universitat durant aquestes setmanes, i sota el títol La República contra les minories: França i la seua política lingüística, Jiménez Salcedo va impartir una sessió adreçada als estudiants del Grau en Filologia Catalana i Estudis Occitans que enguany inicien els seus estudis en llengua occitana, i que per tant s’interessen inicialment en la situació sociolingüística d’aquesta varietat lingüística en el seu territori, que pertany principalment a l’Estat francès. En la seua intervenció Jiménez Salcedo va exposar els eixos del tractament de les llengües mal anomenades ‘regionals’ a l’Hexàgon, tant des d’una perspectiva històrica com amb una visió de les principals iniciatives legislatives i administratives que afecten el reconeixement -o més aviat la manca de voluntat de reconeixement- del conjunt de llengües parlades a l’Estat francès. Doctor en Lletres per la Universitat François Rabelais de Tours i en Filologia Francesa per la Universitat del País Basc, i després d’haver estat investigador postdoctoral a la Universitat de Montreal (Quebec) i professor invitat a la Vrije Universiteit de Brussel·les, Jiménez Salcedo s’ha interessat en l’estudi de les polítiques lingüístiques en l’àmbit francòfon i francès, tant pel que fa a les minories de llengua d’oïl al Canadà com a les que es troben en l’àmbit hexagonal, cosa que va fer que la seua intervenció prestés una atenció especial a casos com el català a la Catalunya del Nord o com a la minoria alemanya d’Alsàcia. Tot plegat va contribuir que els estudiants del Grau en Filologia Catalana i Estudis Occitans poguessin obtenir una visió privilegiada de la situació sociolingüística de l’occità a França, cosa imprescindible per a la seua formació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *