Intercanvi Lleida-Tolosa (curs 2016/2017)

Els passats dies 15, 16 i 17 de maig, la Universitat de Lleida va acollir una desena de professors i estudiants de la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés, en el marc del conveni d’intercanvi que tenen aquests dos centres universitaris en matèria de filologia occitana. Si fa unes setmanes van ser els lleidatans que van visitar Tolosa (on els estudiants catalans van ser acollits per estudiants tolosans) per participar en les activitats de la Setmana Occitana i, en el cas dels professors, impartir diverses sessions formatives, ara ha estat el torn dels occitans.

El programa de l’intercanvi va comptar amb diferents activitats de lleure (des de visites culturals o una iniciació a la gastronomia local fins a l’assistència a assajos castellers), però el centre de l’intercanvi va consistir en sessions formatives en què participaven paral·lelament els estudiants catalans i occitans, impartides principalment -aquest cop- per professors de la Universitat de Tolosa a la Universitat de Lleida, que van ser introduïts pels seus homòlegs lleidatans adscrits a la Càtedra d’Estudis Occitans. Els tres ponents tolosans van ser els següents:

-Jacme Gourc. Professor de literatura occitana medieval a la Universitat de Tolosa. A més de les seues múltiples publicacions de temàtica medieval (entre les quals cal subratllar l’edició de textos de trobadors anònims o d’Ademar lo Negre), cal destacar en la seua producció la coedició de les actes del V Congrés internacional d’estudis occitans, que va tenir lloc a Tolosa l’any 1996, o dels estudis d’homenatge al dialectòleg Xavier Ravier. Jacme Gourc, que va ser introduït per Isabel Grifoll, va oferir a Lleida una sessió amb el títol “La paraula poetica femenina occitana a l’Edat Mejana: quand la mestressa se fa mèstra, lo cas de las ‘trobairitz’”.

-Francés Pic. Bibliògraf i bibliòfil, doctor per la Universitat de Viena vinculat avui a la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés, va ser director del Centre internacional de documentació occitana de Besiers (precedent de l’actual CIRDÒC) durant vint anys i responsable científic de l’Institut Occitan de Pau. És l’autor de nombrosos volums col·lectius (entre les quals les actes del congrés de Tolosa de l’AIEO, amb Jacme Gourc) i d’una vuitantena d’articles sobre bibliografia occitana, matèria de la qual és el principal expert internacional. El títol de la intervenció de Francés Pic, que va ser presentat per Jordi Suïls, va ser el següent: “Menudalhas e parpèlas, efemèrs e ocasionals. Esbòç d’una tipologia dels supòrts non-libres de la comunicacion escricha en occitan. Amb un apròchi del cas de las afichas e placards, de l’aveniment de l’estampariá (sègle XVen) a uèi”.

-Patric Sauzet és professor de lingüística occitana a la Universitat de Tolosa i un dels lingüistes occitans contemporanis de referència. Vicepresident del Congrès Permanent de la Lenga Occitana, antic president del Conselh de la Lenga Occitana i professor a París i Montpeller, ha publicat recentment un volum de conjugació occitana. És l’autor de nombrosos articles de referència sobre morfosintaxi, fonètica i sociolingüística occitanes. Patric Sauzet, presentat per Ramon Sistac, va oferir una sessió sobre el subjecte nul en occità, fet que separa generalment aquesta llengua del francès, i les seues especificitats davant altres llengües romàniques veïnes.

A més de les sessions dels tres professors tolosans, els estudiants occitans van poder assistir a una sessió de comentari de textos literaris catalans impartida pel professor Jordi Malé. Estudiants i professors d’una banda i l’altra dels Pirineus també van tenir l’ocasió de poder debatre conjuntament sobre la posició legal de l’occità a Catalunya amb Xavier Moral, responsable d’occità de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, en el marc d’una tertúlia animada pel professor Albert Turull. La delegació occitana va ser igualment rebuda pel director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació, Miquel Pueyo, que va donar la benvinguda als tolosans, i per la Degana de la Facultat de Lletres, Carme Figuerola, que també va saludar els companys i estudiants tolosans.

Des de la Càtedra d’Estudis Occitans fem un cop més un balanç molt satisfactori d’aquesta nova visita dels col·legues i estudiants de la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés, i agraïm a tothom la implicació i la participació en les activitats d’aquesta setmana, que estem convençuts que no només contribuiran a fer més forts els vincles entre els dos centres universitaris, sinó també a impulsar una formació d’excel·lència en filologia occitana d’una banda i de l’altra de la frontera estatal.

Vegeu què en diu el diari digital occità Jornalet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *