Estudiants de la UdL a Tolosa (curs 2016/2017)

Dels dies 27 al 29 de març una desena d’alumnes de Filologia catalana i estudis occitans i diversos professors del Departament de Filologia catalana s’han desplaçat a Tolosa per participar en la Setmana occitana que té lloc a la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés, tant al campus del Miralh com en ple centre de la ciutat. Activitats divulgatives, exposicions, conferències, espectacles i concerts en occità i/o sobre l’occità, en el marc dels quals s’incloïa enguany l’intercanvi regular d’estudiants i professors que mantenen la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés i la Universitat de Lleida en matèria occitana. Els alumnes lleidatans que ara mateix cursen matèries de llengua occitana van ser acollits doncs per estudiants occitans a la capital occitana, abans que -d’aquí un mes i escaig- siguin els estudiants de Lleida els que acullin els de Tolosa a la capital de Ponent.

Consulteu aquí el programa i algunes fotografies dels actes de la Setmana occitana.

Les activitats de la Setmana occitana s’allargaran fins al dia 1 d’abril. El dia 28 de març la Setmana va comptar amb tres conferències de professors de la Universitat de Lleida adscrits a la Càtedra d’Estudis Occitans. Albert Turull va exposar les conseqüències en matèria de política lingüística que podria suposar una eventual independència política del Principat de Catalunya, i per tant també els efectes que això podria suposar per al reconeixement de l’occità, que hi és oficial des de 2006. Ramon Sistac, també membre de la Càtedra però alhora de la Secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, va encarregar-se de tractar de la norma lingüística de la llengua catalana, que darrerament ha estat d’actualitat arran de la publicació de noves recomanacions ortogràfiques i gramaticals. Finalment, Aitor Carrera va abordar la situació sociolingüística de l’occità a la Vall d’Aran, i més precisament les dades que es refereixen al deteriorat ús social de l’aranès i les accions que se n’haurien de derivar en matèria de planificació lingüística en aquell país gascó.

La Càtedra d’Estudis Occitans vol agrair de manera entusiasta la fantàstica rebuda oferta a la ciutat mondina, tant pels professors com pels alumnes, investigadors i altres persones que participen en el teixit occitanista local de la magnífica vila de Tolosa. Mirarem que la seua vinguda a Lleida estigui a l’alçada de la formidable acollida que ens va ser dispensada al cor d’Occitània. En la foto següent els alumnes i professors de Lleida en plena carrièra del Taure, juntament amb Francés Pic (foto de Joèla Ginestet).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *