La Universitat de Tolosa a la capital ponentina (curs 2015/2016)

Com us anunciàvem, els passats dies 17 i 18 de maig, una delegació de la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés va visitar la Universitat de Lleida, en el marc de l’intercanvi internacional que en matèria occitana han establert aquests dos centres d’ensenyament superior. Fins a nou tolosans (entre professors, estudiants i investigadors) van ser rebuts a la universitat catalana més veterana, que al mateix temps és l’única que ofereix la possibilitat de seguir uns estudis superiors reglats sobre la llengua i la literatura occitanes. Una desena d’estudiants del grau en filologia catalana i occitana van encarregar-se de les tasques d’acolliment dels estudiants occitans, que va incloure entre altres coses iniciacions a la gastronomia catalana i diversos moments de lleure per practicar la llengua de Mistral. En la delegació tolosana calia comptar-hi els professors Joan-Francés Courouau, Joèla Ginestet, Jacme Gourc i Patric Sauzet (tots ells figures de renom, prestigi i reputació en l’àmbit de la filologia occitana), a més dels investigadors Danièl Perissé i Cecila Noilhan.

Les sessions van iniciar-se dimarts al matí de la mà de Patric Sauzet (introduït per Ramon Sistac), amb una exposició sobre fets analògics i vocal temàtica en la morfologia verbal occitana, amb dades dialectològiques abundants provinents d’atles lingüístics, que va servir també per donar a conèixer el seu darrer llibre (Conjugaison occitane, IEO, 2016) i també el projecte Symila. Posteriorment, va prendre el relleu la professora Joèla Ginestet (presentada per Jordi Malé), especialista en literatura occitana contemporània (que precisament acaba de publicar una edició i traducció dels poemes d’August Forés, una figura cabdal en el naixement de l’occitanisme contemporani), que va encarregar-se de presentar la producció poètica de Max Roqueta, i alhora d’establir comparacions amb l’escriptor català Josep Sebastià Pons. A la tarda va tenir lloc una taula redona on estudiants i professors de les dues universitats van poder intercanviar impressions sobre projectes en curs al voltant de la llengua occitana, entre els quals s’hi comptaven experiències d’estudiants de la Universitat de Lleida en l’àmbit de la subtitulació de films o el voluntariat en activitats culturals en territori occità, a més d’experiències d’intercanvi Erasmus. La taula redona va ser conduïda per Manel Zabala (escriptor, traductor i presentador de l’informatiu en occità de Barcelona Televisió, actualment estudiant a la Universitat de Lleida, en pràctiques a la Càtedra d’Estudis Occitans) i va comptar amb la participació de Xavier Moral (de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya) i Joanjo Ardanuy (coordinador de la Mòstra de cinèma occitan de la mateixa Generalitat). La tarda va acabar amb una visita a la seu de Pagès Editors, editorial de referència a casa nostra, l’única de tot el país que disposa de quatre línies de publicació en llengua occitana. Professors i estudiants occitans i catalans van ser rebuts de manera exquisida per la directora de l’editorial, Eulàlia Pagès, que els va fer conèixer totes les instal·lacions així com la producció occitana que es fa a Lleida.

L’endemà al matí es va iniciar amb una sessió de Joan-Francés Courouau (introduït per Jordi Suïls), especialista en literatura occitana moderna, que acaba de publicar el volum La Langue partagée. Ecrits et paroles d’oc (1700-1789), que és coordinador del proper congrés de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans, que tindrà lloc l’any que ve a Albi. En aquest cas, Couroau -que també té responsabilitats en ensenyament lingüístic a la Universitat de Tolosa- havia acceptat d’exposar als estudiants i professors lleidatans la docència en filologia occitana que actualment es du a terme a la capital occitana a nivell universitari. També va presentar formalment el conveni europeu que han establert les dues universitats, que permet a partir d’ara una mobilitat regular d’alumnes i professors entre Lleida i Tolosa. La sessió de cloenda va anar a càrrec de Jacme Gourc, reconegut medievalista tolosà, que va encarregar-se de la imprescindible referència a l’edat d’or de la literatura occitana, que va abordar la figura dels castiagilós en una altra excel·lent i molt entretinguda intervenció. Gourc va ser presentat per Miquel Pueyo, director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació, que va encarregar-se doncs de cloure formalment aquestes jornades.

La Càtedra d’Estudis Occitans fa una valoració molt positiva d’aquest intercanvi amb els professors i estudiants de la Universitat de Tolosa, que esperem que continuï per molts anys i que desemboqui encara en molts més projectes comuns que han de beneficiar la docència i la investigació en filologia occitana. Agraïm, d’altra banda, a la delegació de Lleida de l’Institut d’Estudis Catalans i al Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida la seua participació i implicació en aquestes petites jornades occitanes, i als estudiants del grau en filologia catalana i occitana de Lleida la seua excel·lent predisposició i el seu entusiasme cap a aquesta nova visita tolosana, que per altra banda esperem que es repeteixi ben aviat.

la pàgina de Facebook dels estudis d’occità de la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés hi trobareu més imatges d’aquest nou intercanvi. També en podeu trobar al Facebook del Departament de Filologia Catalana i Comunicació. Una crònica de la visita tolosana la podeu llegir en portals d’informació d’àmplia difusió com Jornalet i Racó Català. També podeu escoltar el podcast del programa Meddia Aranés (minut 25:18), informatiu en occità de Catalunya Ràdio, que va entrevistar Joan-Francés Couroau, Aitor Carrera i Patric Sauzet.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *