Tolosa tornarà a la Universitat de Lleida

Com ja sabeu, la Universitat de Lleida i la Universitat de Tolosa – Joan Jaurés mantenen un intercanvi en matèria occitana. Després que els lleidatans visitessin Tolosa fa un mes, en el marc de la Setmana occitana, ara és el torn que els tolosans visitin Lleida.

Durant els dies 16, 17 i 18 de maig, per tant, a més de la preceptiva acollida d’estudiants occitans per part d’estudiants catalans, tindran lloc a la Universitat de Lleida o a la ciutat diverses activitats referides a la llengua i la literatura occitanes adreçades als estudiants del grau en Filologia Catalana i Occitana i, en general, a la resta de la comunitat universitària.

Els professors que impartiran sessions als estudiants catalans són Joan-Francés Courouau, Joèla Ginestet, Jacme Gourc i Patric Sauzet.

Joan-Francés Courouau és professor de literatura occitana moderna a la Universitat de Tolosa, especialitzat en els segles XVI i XVII, coordinador del congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans que tindrà lloc a Albi l’any 2017 (que succeeix al de Lleida de 2014), i ocupa càrrecs de responsabilitat en matèria d’ensenyament lingüístic a l’UT2J. Acaba de publicar La langue partagée. Ecrits et paroles d’oc (1700-1789) (Ginebra, Droz).

Joèla Ginestet és professora de literatura occitana contemporània a la Universitat de Tolosa, especialista en alguns dels noms més destacats de la producció literària dels darrers dos segles o de l’occitanisme (Joan Bodon, Felip Gardy, August Forés…) i també del poeta gascó Joan-Giraud d’Astròs, del segle XVII, del qual va publicar un extens estudi lingüístic.

Patric Sauzet és professor de lingüística occitana a la Universitat de Tolosa, i un dels lingüistes occitans contemporanis de referència. Vicepresident del Congrès Permanent de la Lenga Occitana, antic president del Conselh de la Lenga Occitana i professor a París i Montpeller, ha publicat recentment un volum de conjugació occitana, qüestió que serà l’objecte de la seua intervenció a Lleida.

Jacme Gourc és professor de literatura occitana medieval a la Universitat de Tolosa. A més de les seues múltiples publicacions de temàtica medieval, destaquem la coedició de les actes del V Congrés internacional d’estudis occitans, que va tenir lloc a Tolosa l’any 1996, o dels estudis d’homenatge al dialectòleg Xavier Ravier.

Al costat d’aquestes sessions, cal remarcar altres activitats complementàries com una presentació i taula redona dels treballs i projectes en curs al voltant de l’occità (a la Universitat de Lleida però també en el marc institucional, amb presència de la Generalitat de Catalunya) o la visita de Pagès Editors, l’única editorial catalana que disposa de quatre línies de publicacions en occità.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *