Lleida i Tolosa juntes per l’occità (part 2: Lleida)

Si fa un mes enrere professors i estudiants d’occità de la Universitat de Lleida van visitar la Universitat de Tolosa-Joan Jaurés, aquesta darrera setmana –a partir del dia 27 de maig i durant diversos dies– han estat els professors i estudiants d’occità tolosans que han visitat la capital interior del Principat. Aquest viatge s’emmarca en la col·laboració establerta entre les dues universitats en matèria d’occità, que s’ha materialitzat en la signatura d’un conveni internacional Erasmus+ que ha de permetre intercanviar estudiants i professors en els anys que vénen i obrir la porta eventualment a d’altres fórmules de col·laboració més estretes. Tot plegat contribuirà a reforçar els estudis occitans de nivell superior a banda i banda de la frontera.

La delegació tolosana estava formada per una desena de persones, sobretot estudiants, però també professors i investigadors. Durant diversos dies els estudiants catalans i occitans han pogut assistir conjuntament a sessions de professors de Lleida i de Tolosa, després d’una rebuda inicial a càrrec del director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació, Miquel Pueyo. Per la banda occitana, Jacme Gourc –que va ser presentat per la medievalista Isabel Grifoll— va encarregar-se de fer una introducció a la important figura literària de Guilhèm de Peitieus. Joèla Ginestet, per la seua banda, que va ser presentada per Josep Maria Domingo, va repassar la literatura occitana contemporània des de moments anteriors al Felibritge fins a l’actualitat. Del costat català, Ramon Sistac va impartir una sessió sobre els contactes lingüístics occitanocatalans al Pirineu central que va servir per remarcar els lligams de les terres ponentines i occitanes, i Aitor Carrera una ràpida introducció al gascó, amb especial referència als parlars aranesos. A més de les classes, també van tenir lloc altres activitats, com un debat-aperitiu sobre la política lingüística de l’occità que va poder comptar amb la presència de Xavier Moral (de la Direcció General de Política Lingüística), presentat per Albert Turull, i del professor Jordi Suïls. Els estudiants i professors occitans i catalans també van tenir l’oportunitat de fer un recorregut històric pels carrers de la ciutat de Lleida de la mà del professor Joan Busqueta, Degà de la Facultat de Lletres, i per visitar la Seu Vella, on van ser també excel·lentment guiats per Pep Tort, director del Consorci de la Seu Vella.

Com dèiem més amunt, estem convençuts que això serà el començament d’una gran col·laboració.

 

A la pàgina de Facebook dels estudis d’occità de la UT2J hi trobareu més imatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *