Mistral, el centenari.

Un dels actes que formen part de la commemoració del centenari de la mort de Frederic Mistral serà l’exposició Frederic Mistral. La terra i els somnis. Aquesta exposició, que recorda la figura d’aquest gran escriptor (Premi Nobel de literatura) i lexicògraf occità (autor del monumental Lou Tresor dóu Felibrige, encara de referència per a tot aquell que s’interessi per la llengua d’oc), s’inaugurarà el proper 8 de maig, a les cinc de la tarda, a la sala d’audiovisuals de la Biblioteca Pública de Lleida.

La participació de la Càtedra d’Estudis Occitans en aquest esdeveniment és doble. D’una banda, ha intervingut en el fet que els textos d’aquesta exposició anessin a càrrec d’estudiants del grau en Estudis Catalans i Occitans de la Universitat de Lleida, concretament d’estudiants de literatura contemporània, sota el guiatge del professor Josep Maria Domingo, membre de la Càtedra. D’una altra banda, en la inauguració de l’exposició es projectarà la pel·lícula Frédéric Mistral, d’Alain Glasberg. Precisament aquest és un dels films que es podran veure en el marc de l’edició d’enguany de la Mòstra de cinèma occitan que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i per tant una de les pel·lícules els subtítols de la qual han anat a càrrec un altre cop d’estudiants del grau en Estudis Catalans i Occitans de la Universitat de Lleida, amb la supervisió de la mateixa Càtedra d’Estudis Occitans.

Participació en la Mòstra de Cinèma Occitan

Efectivament, enguany els estudiants del grau en Estudis Catalans i Occitans tindran un paper destacat en el marc de la Mòstra de Cinèma Occitan. Diversos estudiants que ara mateix cursen matèries de llengua occitana a la Universitat de Lleida s’encarreguen actualment de fixar el text dels subtítols en català i en occità de més de mitja dotzena de films que formaran part de la Mòstra, cosa que la Càtedra d’Estudis Occitans valora molt positivament en la mesura que no només contribueix a la difusió social de la llengua occitana, sinó a la formació filològica i lingüística dels mateixos estudiants. Tot plegat obeeix a un conveni de la Càtedra amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Mòstra, l’exposició i l’XIen Congrès de l’AIEO

Justament, amb motiu de l’Onzè Congrés Internacional d’Estudis Occitans que tindrà lloc a Lleida del 16 al 21 de juny del proper mes de juny, els congressistes tindran l’oportunitat de veure el film sobre Mistral amb subtítols en el marc del precongrés (15 de juny) i alhora gaudir de l’exposició durant tots els dies d’aquesta important trobada científica, ja que aquells dies l’exposició sobre el poeta de Malhana estarà instal·lada a l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. Remarquem que el Congrés de l’AIEO, que se celebrarà per primer cop a Catalunya, acollirà més de dues-centes persones (cent cinquanta de les quals presentaran comunicacions) provinents d’una quinzena d’estats diferents (Alemanya, Regne Unit, Estats Units, Japó, Canadà, Brasil, Bèlgica, Rússia, Itàlia…) i de més de seixanta universitats de tot el planeta. Trobareu més informació sobre el congrés clicant aquí. I les estadístiques del mateix congrés concretament en aquest altre enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *