Robèrt Lafont, un escrivan dins lo sègle

Amb l’arribada del desembre la Mòstra de Cinèma Occitan torna a Lleida després de recórrer el territori occità i també diverses ciutats catalanes. La Mòstra és organitzada per la Direcció General de Política Lingüística i compta, entre altres, amb el suport de la nostra universitat. Un dels seus objectius és construir una xarxa d’exhibició pública de produccions audiovisuals en occità.

Per cloure el 2013 la Mòstra projectarà a la capital de Ponent el film Robert Lafont. Un écrivain dans le siècle, una producció dirigida per Christian Passuello. Aquesta sessió, compartida amb la Filmoteca Terres de Lleida, tindrà lloc el dilluns 9 de desembre al CaixaForum Lleida (Avinguda Blondel, 3), en dues sessions: a les set de la tarda i a les deu de la nit. La presentació de la figura de Robèrt Lafont anirà a càrrec d’Aitor Carrera, director de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida.

Robèrt Lafont, mort l’any 2009, és un dels referents intel·lectuals indiscutibles de l’occitanisme contemporani. La seua obra conté produccions destacades en l’àmbit de l’assaig, la narració, la poesia, el teatre, la crítica i la història literàries. Membre de la Resistència durant l’ocupació alemanya, Lafont és també responsable d’importants treballs en l’àmbit lingüístic, tant des del punt de vista de la sintaxi com de l’aplicació de la normativa occitana al seu dialecte, el provençal. Polític i agitador marcadament progressista, l’Estat francès va impedir-li que es presentés a les eleccions presidencials republicanes. La Generalitat de Catalunya va atribuir-li la Creu de Sant Jordi l’any 1987. Lafont és, en definitiva, una figura clau per entendre l’Occitània contemporània.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *